6 tips voor herbestemmers

Veel interessante gebiedsontwikkelingen lijken niet meer te ontstaan op de tekentafel maar schijnbaar ‘vanzelf’ rond hubs en andere initiatieven. Hoe laat je ontwikkelaars/herbestemmers optimaal profiteren van de ervaringen uit de praktijk? We organiseerden The Power of Hubs, een meet-up over dit onderwerp en distilleerden daaruit 6 tips voor herbestemmers.

 

1 – Blijf in beweging

Start een herbestemming altijd vanuit waarden en voorwaarden. Wat is kenmerkend voor een plek of gebouw en wat wil je wel of niet behouden? Waaraan moet het gebouw of gebied sowieso voldoen, dan wel omdat het essentieel is om te slagen, dan wel vanwege regelgeving? Blijf in het proces van herbestemmen constant in beweging. Stilstand is funest. Verleid actoren en zorg dat ze verliefd raken op het project.

2 – Meten is weten

Er is behoefte aan meer kennis over de sociaalmaatschappelijke toegevoegde waarde van een gebouw of een gebied. Met deze kennis kan bij herbestemming beter onderbouwd onderhandeld worden met eigenaars of overheid over bijvoorbeeld huur- of verkoopprijzen.

3 – Kom goed beslagen ten ijs

Het is in de beginfase van herbestemming raadzaam om als collectief de hulp in te roepen van een professional. Verdiep je als herbestemmer of ambtenaar in de motivatie van de ander, een partij met ambities die je vaak hard nodig hebt bij het slagen van een project.

4 – Een hechte community is goud waard

Creëer bij het opzetten van een hub eerst een community, ga dan op zoek naar (financiële) partners zoals bedrijven. Zo heb je startkapitaal, potentiële huurders en draagvlak gereed tijdens je zoektocht naar een gebouw of externe financiering.

5 – Maak een wachtlijst ongewoon wonen

Wonen in herbestemmingen maakt goedkoop wonen sneller mogelijk dan nieuwbouw. Maak een wachtlijst ongewoon wonen. Mensen die zich daarvoor inschrijven nemen vaak een mindere woonkwaliteit voor lief. Betrek actieve, betrokken bewoners. Zij denken, klussen en werken mee, want transformeren is meer dan wonen alleen.

6 – Tijdelijk kan alles

Kijk naar de essentie van de regels en wetten en probeer ze te snappen. Probeer als herbestemmer en ambtenaar samen tot een oplossing te komen. Door regels op verschillende manieren te interpreteren kan ruimte ontstaan.

De centrale onderwerpen op deze bijeenkomst werden ieder behandeld door een expert uit het veld.

Gewoon beginnen – Hoe houd je koers zonder vastomlijnd eindbeeld? Liesbeth Jansen, Marineterrein Amsterdam.
Zelf kopen en ontwikkelen – Hoe regel je collectief eigendom en professionaliseer je de organisatie? Martine Zoeteman, de Besturing, Den Haag.
Start-ups – Hoe maak je van een hub een economische motor? Niels Moshagen, CeeCee Community, Enschede.
Ongewoon wonen – Hoe regel je wonen op ongewone plaatsen? Jaap Draaisma, ACTA/Surinameplein, Amsterdam.
Bottom-up en top-down – Hoe versterken top-down en bottom-up elkaar? Willie de Groot, Strijp-S, Eindhoven.
Tijdelijk kan alles – Hoe buigen we de regels? Nathan Wiersma, Kromhouthal, Amsterdam.

Download het complete verslag het complete verslag  van deze boeiende en leerzame bijeenkomst.