Leuk: Logisch spelen

Technisch speelgoed gaat als een trein. Het vraagt om logisch en abstract denken. Precies wat de makers van de toekomst nodig hebben.

Blokkendozen, meccano, scheikundedozen, technisch speelgoed is er altijd geweest. Jongetjes en soms ook meisjes droomden van grote kastelen, hijskranen en vette explosies en het speelgoed hielp om plannen, logisch denken en mechanisch inzicht te verbeteren. Naast scheikunde ging technisch speelgoed vooral over statische en dynamische mechanica, ofwel hoe maak je iets heel sterk en hoe laat je iets bewegen.

Als dit dan dat

Daar is nu het overwegen bij gekomen. Als er dit gebeurt, moet je dat doen. De belangrijkste regel uit alle programmeertalen ‘if this then that’ wordt kinderen met de paplepel ingegoten. Een autootje moet niet alleen sterk zijn en kunnen rijden, maar het moet ook nog eens slim genoeg zijn om niet van de tafel af te vallen of niet tegen een vaas aan te rijden. Een nieuwe uitdaging voor onze makers in de dop.

Simpel taaltje

De kleine computertjes in het speelgoed worden aangestuurd met eenvoudige instructieblokjes die kinderen gemakkelijk achter elkaar kunnen slepen om tot een beslissingsboom te komen. Zo maken ze spelenderwijs logica die de input van sensoren (voor beeld, warmte, beweging, geluid, enzovoorts) afweegt en omzet in commando’s voor het speelgoed.

We zijn hoopvol gestemd. Technologie kan behulpzaam zijn bij het omgaan met de uitdagingen waarvoor de samenleving zich gesteld ziet. Het denken dat daarbij hoort, lijkt ook nog eens zo leuk te zijn dat kinderen er massaal mee willen spelen. En hun ouders ook!

Maarten Pedroli
Linkeroever – apr 2017

 

Check it out! Maker Festivals zijn een goede plek om kennis te maken en aan de slag te gaan met nieuwe technologie. De eerstvolgende vindt plaats in Enschede (Roombeek) op 20 en 21 mei www.makerfestivaltwente.