Flevolab

Hoe ontwikkel je een provinciaal ecosysteem voor kunst, cultuur en talent?

Opgave

De provincie Flevoland heeft, als relatief jonge provincie, de ambitie om een unieke, levendige en toegankelijke culturele omgeving te creëren die de geschiedenis en identiteit van de provincie weerspiegelt, en die tegelijkertijd open staat voor vernieuwing en diversiteit. Aan Linkeroever is gevraagd de in Flevoland aanwezige producerende culturele instellingen te verbinden met het culturele regioprofiel van de provincie Flevoland.

Aanpak

In coproductie met de producerende culturele instellingen van Flevoland is gewerkt aan het ontwikkelen van een gedeeld perspectief op de culturele identiteit van de regio als op de wijze waarop een sterk provinciaal ecoysteem gevormd kan worden. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van het culturele consortium Flevolab en een gezamelijk programma om het ontwikkelperspectief van makers in Flevoland te vergroten. Tijdens de oprichting van Flevolab begeleide Linkeroever ook de verzelfstandiging van Stichting StrandLAB Almere. Met StrandLab als penvoerder is gewerkt aan landelijke financiering voor Flevolab en is een Basis Infratructuur (BIS) aanvraag gedaan voor de categorie ontwikkelinstellingen.

Resultaat

Het belang van Flevolab is erkend door de Raad voor Cultuur. Hoewel Flevolab niet is toegelaten tot de BIS is er wel landelijke financiële ondersteuning gevonden voor de periode 2021-2024. Deze financiële impuls heeft Flevolab vleugels geven en Flevolab in staat gesteld een een zichtbare en positieve rol in te nemen in de culturele ontwikkeling van Flevoland.

Expertise: Advies en verzelfstandiging culturele organisatie, positionering culturele organisatie, formalisering en begeleiding samenwerking, subsidieaanvraag.

In opdracht van: provincie Flevoland

In samenwerking met: gemeente Almere, provincie Flevoland, culturele organisaties, Theatergroep Suburbia, Vis a Vis, Bontehond, 2turvenhoog, Land Art Flevoland,

Jaar: 2020 - 2024

Meer informatie: https://www.flevolab.nl/