Gebiedsconcept Stadsduin voor actieve cultuur

Hoe geef je ruimte aan culturele beleving en actieve ontspanning?

Almere heeft door zijn ontwikkeling in bewonersaantal en samenstelling behoefte aan steeds meer diverse plekken voor culturele beleving en actieve ontspanning. Het gebied rondom Muiderduin en het Almeerderstrand biedt ruimte voor beide. Met de permanente vestiging van theatergezelschap Vis à Vis en het nieuwe evenementenstrand langs de A6 heeft het de potentie om een culturele en recreatieve plek met aantrekkingskracht op bovenregionale schaal te worden.
Linkeroever ontwikkelde daarvoor in opdracht van de gemeente Almere – samen met ZUS, BVR en de gemeente – het gedragen gebiedsconcept Stadsduin voor actieve cultuur in Muiderduin.
Het gebiedsconcept gaat uit van een sterke culturele lading in combinatie met een intensief gebruik van de landschappelijke elementen (stad, duin, water en natuur) en voorzieningen die het ‘actief meedoen’ stimuleren. Cultuur die laagdrempelig is en verbindingen maakt tussen groepen en maatschappelijk relevante thema’s onderzoekt. De gebiedsgerichte aanpak en de focus op buitencultuur maakt het een unieke aanvulling op het bestaande regionale aanbod van cultuur en voorzieningen. Het Almeerderstrand wordt een aantrekkelijke plek waar je cultureel wordt verrast en waar altijd wat te doen is. Een ideale bestemming om met vrienden en familie een heerlijke tijd samen door te brengen. Een plek voor Almeerders, maar ook voor bezoekers en ondernemers uit de provincie Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam. Ondernemers krijgen er de kans om nieuwe diensten en producten aan te bieden. Het gebied wordt namelijk ook een dynamische leer- en werkomgeving. Horeca en faciliteiten voor bijzondere overnachtingen maken het gebied aantrekkelijk en verleiden bezoekers tot een langer verblijf.

Bijdrage: Gebiedsconcept Stadsduin voor actieve cultuur

In opdracht van: Gemeente Almere

In samenwerking met: Gemeente Almere, Zus, BVR

Jaar: 2021 - 2022

Document: https://linkeroever.nl/wp-content/uploads/2023/11/1214_003_Almere-2.0-Gebiedsconcept-Publieksversie-WCAG.pdf