Hoe verduurzaam je zowel het verdienvermogen als het monumentale pand van een doe-museum over het leven bij, met, in en op de zee?
Muzee is een participatief museum over het leven bij, met, in en op de zee. Het is gevestigd ‘op Scheveningen’ in het monumentale gebouw van de eerste burgerschool (Mulo). Dit ‘museale cultuuranker’ is een podium dat programmeert, co-creëert en opereert samen met bewoners en organisaties in Scheveningen.
Om in de toekomst het erfgoed te kunnen behouden en te presenteren is modernisering en verduurzaming nodig. Ook is een herindeling nodig om het verdienvermogen van Muzee en de beheersbaarheid van het gebouw te verbeteren.
Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben in maart 2024 groen licht gegeven voor de verbouwing van het monumentale pand van circa 3700 m2 BVO. Als eerste stap wilde Muzee in samenwerking met de eigenaar-verhuurder – de gemeente Den Haag – in een participatief traject definiëren hoe het gebruik van het pand en het terrein op een toekomstbestendige manier ingevuld kan worden. Om vervolgens de tender uit te zetten en aan de slag te kunnen met het ontwerp.
Linkeroever heeft voor deze eerste stap de opdracht gekregen om het ruimtelijk functioneel Programma van Eisen (RF-PvE) op te stellen en het participatieve proces te begeleiden. Samen met het team van Muzee, het publiek, de omgeving, de achterban, vrijwilligers, partners en de gemeente als eigenaar-verhuurder heeft Linkeroever de gebruikerswensen voor het pand en het terrein geïnventariseerd. Zo zijn de de eisen en uitgangspunten ten aanzien van de ruimtelijke en functionele aspecten en de stedenbouwkundige inpassing gedefinieerd, en zijn plattegronden ontwikkeld waarop de gebruiksfuncties zijn weergegeven. Het Programma van Eisen dient als input voor de gemeente Den Haag die de tender voorbereidt en biedt een kader voor de start van het ontwerpproces. Het vormt de basis voor het proces waarmee Muzee de komende jaren vooruit kan om de vervolgstappen te zetten en de renovatie te realiseren. Om te komen tot een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen, met behoud van het monumentale karakter.
Bijdrage: Opstellen ruimtelijk functioneel programma van eisen en begeleiden participatief proces
In opdracht van: Muzee Scheveningen
In samenwerking met: gemeente Den Haag, het team van Muzee, het publiek, de omgeving, de achterban, vrijwilligers, partners en betrokken organisaties
Jaar: 2024